Oftalmološki pregled

Oftalmološki pregled

Kako izgleda oftalmološki pregled?

  • Inicijalni razgovor ili anamneza - razgovor liječnika i pacijenta o problemu zbog kojeg dolazi na pregled. Liječnik će Vas pitati kakvih smetnji imate sa vidom i očima, od kakvih bolesti bolujete ili ste bolovali, o prethodnim operacijama ako ste ih imali te o lijekovima koje koristite. Također će Vas pitati da li u obitelji imate određenih sistemskih bolesti i smetnji vida. 
  • Pregled - ovisno o potrebama i smetnjama pacijenta procjenjuje se na koji način će se oči pregledati. Ponekad je potrebno ukapati kapi u oči prije pregleda. Najčešće se ukapa anestetik prije mjerenja očnog tlaka kontaktnom metodom ili kapi za proširenje zjenica prije pregleda pozadine oka ( fundusa). Moguće je pregledati oko svakog pacijenta neovisno o dobi, suradljivosti, komunikaciji i položaju tijela u kojem se nalazi. Pregled se prilagodi svakoj osobi individualno.
  • Dijagnostičke metode - svaki postupak se prethodno objasni pacijentu i opiše postupak na koji se pretraga izvodi.
  • Savjetovanje - nakon pregleda liječnik objasni kakav je nalaz Vašeg oka te preporuči ako je potrebno daljnje liječenje.


Poliklinika Škara Kolega nudi usluge pregleda vida, određivanje dioptrije za naočale i kontaktne leće, pregled za strabizam, slabovidnost (ambliopiju), skijaskopija (objektivno određivanje dioptrije), pregled prednjeg očnog segmenta na biomikroskopu te pregled očne pozadine (fundus), kompletni pregled i obrada kod sumnje na glaukom, mjerenje očnog tlaka, debljine rožnice (pahimetrija), pregled očnog komornog kuta (gonioskopija), Vidno polje Octopus, Optička koherentna tomografija (OCT), pregled za kataraktu ( sivu mrenu), dvoslike (diplopie), pregled i liječenje suhog oka te komplikacija zbog šećerne bolesti (dijabetes), senilne makularne degeneracije ( bolesti žute pjege), te pregled oka kod prerano rođene djece (prematurusi).

Za Vaše zdravlje vida i oka brinu se specijalisti oftalmologije i optometrije te subspecijalist dječje oftalmologije i strabizma. Obratite nam se s povjerenjem!

Pošaljite upit