Oftalmološka dijagnostika

Fotografija prednjeg segmenta oka i fundusa

U mogućnosti smo fotografirati Vaše oko i predočiti Vam sliku oka kako ga liječnik oftalmolog vidi, bilo prednjeg segmenta ili pozadine oka. Preporučljiva je kod praćenja pojedinih promjena na oku koje se mijenjaju sa vremenom, kao npr. kod nevusa (madeža) na oku.

Pahimetrija

Mjerenje debljine rožnice koja nam je bitna za pravilnu interpretaciju rezultata mjerenja očnog tlaka kod sumnje ili dijagnoze glaukoma. Mjerimo je kontaktnim ultrazvučnim pahimetrom ili bez dodira uz pomoć OCT uređaja.

Vidno polje

Vidno polje ili automatizirana perimetrija je najvažnija funkcionalna pretraga. Određuje širinu koju vidimo bez okretanja glave. Od iznimne je važnosti kod glaukoma i brojnih neuroloških bolesti. Vidno polje Octopus 600 omogućava brojne programe za ciljanu detekciju i praćenje progresije bolesti u svim svojim fazama. Visoko je senzitivan te izbjegava greške koje nastaju zbog gubitka fokusa ili umora pacijenta. Pretraga traje od 15 do 30 minuta, a nalaz se dobije u slikovnom i pisanom obliku.

OCT

Optička koherentna tomografija je metoda snimanja oka na mikroskopskoj razini uz pomoć laserske tehnologije. Visoka rezolucija, iznimna brzina i točnost našeg 3D-OCT uređaja omogućuju snimanje rožnice, komornog kuta, vidnog živca, makule i mrežnice. Iznimno je važna dijagnostika za rano otkrivanje i praćenje bolesti kao što su glaukom, senilna makularna degeneracija, dijabetička retinopatije, rupture i edem makule, epiretinalne membrane, ablacije mrežnice, bolesti rožnice i komornog kuta, te mjerenje debljine rožnice-pahimetrija. Svi nalazi se fotodokumentiraju te pacijent dobije slikovni i pisani nalaz.

Ultrazvuk oka i orbita (očnih duplji)

Jednostavna i bezbolna pretraga stražnjeg dijela oka i orbite. Koristi se kod osoba koje imaju zamućene optičke medije, poput uznapredovale katarakte, neprozirnosti rožnice, krvarenja u unutrašnjosti oka (haemoftalmus), odignuća (ablacije) mrežnice ili tumora unutar oka. Izvodi se nježnim prislanjanjem ultrazvučne sonde na zatvorene očne vjeđe na koje se prethodno nanese gel.

Biometrija

Biometrija je beskontaktna metoda mjerenja duljine očne jabučice, zakrivljenosti rožnice i debljine očne leće na temelju kojih se dobije izračun jakosti leće koja se ugrađuje u oko prilikom operacije mrene (katarakte). Također se koristi kod praćenja progresije miopije (kratkovidnosti). Snimanje traje nekoliko minuta, a priprema nije potrebna. Nalaz izračuna se dobije odmah nakon pregleda.

Pošaljite upit