Botox terapija

Botox terapija - Poliklinika Škara Kolaga

Botox ili Botulinum toxin tip A je prirodni protein proizveden pomoću bakterije Clostridium botulinum. Posljednjih desetljeća se primjenjuje u medicini u stanjima kada treba opustiti spazam (grč) mišića.

U oftalmologiji ga koristimo za liječenje :

  • estetskih postupaka uklanjanja bora na licu
  • nekontroliranog spazma mišića vjeđa i lica (blefarospazam)

Botox se u vrlo malim količinama ubrizgava u ciljani mišić koji radi bore te blokirajući njegov učinak uklanja dinamičke bore.

Aplikacija Botoxa traje 15ak minuta i gotovo je bezbolan je proces. Učinak Botoxa počinje nakon 2-5 dana, a najjači učinak je vidljiv nakon 3-4 tjedna. Djelovanje traje 3-6 mjeseci. Koža djeluje mlađe, odmornije uz održan prirodni izgled lica.

Koristimo ga za uklanjanje horizontalnih bora s čela, vertikalnih bora s čela (tzv. bore mrštilice), sitnih bora s vanjske strane očiju (tzv. bore smijalice).

Nakon tretmana se preporuča češća mimika lica (smijanje, mrštenje, podizanje čela i obrva) kako bi se Botox ugradio na ciljane mišiće i ranije počeo djelovati. Naredna 4 sata se ne preporuča spavati, vježbati u položaju glavom prema dolje te imati stomatološke zahvate (dugo biti u položaju otvorenih usta).

Nakon aplikacije na mjestima uboda mog ostati malene crvene papule koje nestaju kroz par sati.

Učinak traje od 4 do 8 mjeseci i aplikacija se može ponavljati neograničeni broj puta ukoliko nema kontraindikacija.

Kontraindikacije za primjenu Botoxa su preosjetljivost na neki sastojak lijeka, trudnoća, dojenje, generalizirane bolesti mišićnog sustava ( npr. Myastenia gravis, Eaton Lambert sindrom), infekcije kože na mjestu iniciranja.

Pošaljite upit